Hírek, aktuális / Mi vigyázunk rátok, Vasiak!

2020-06-25 13:22:36

Mi vigyázunk rátok, Vasiak!


Új sorozatot indít a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelynek keretében honlapján kilencven héten keresztül három hivatásos tűzoltó-parancsnokság, egy katasztrófavédelmi őrs, öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság és nyolcvankét önkéntes tűzoltó egyesület mutatkozik be.

A Magyar Tűzoltóság 2020-ban ünnepli az első hivatásos tűzoltóság megalakulásának 150 éves évfordulóját. Ez kiváló alkalom arra, hogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megismertesse a megye lakosságát azokkal a tűzoltókkal, akik hivatásosként vagy önkéntesen az év 365 napján, a nap 24 órájában a lakosság biztonságáért munkálkodnak. A cikksorozat keretében hétről hétre bemutatunk egy tűzoltószervezetet. Arra törekszünk, hogy ne csak szakmai tevékenységükön keresztül láttassuk őket, hanem egy kicsit közelebbről, az emberi oldalukat is megmutassuk az olvasóknak. 

Vas megye mentő tűzvédelme három katasztrófavédelmi kirendeltségre és három hivatásos tűzoltó-parancsnokságra tagolódik. Az olvasók elsőként a szombathelyi, majd a körmendi és a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, valamint a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrssel ismerkedhetnek meg. A hivatásosok és az önkéntesek egységét megmutatva azután az öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság következik a sorban, így a kőszegi, csepregi, vasvári, répcelaki és celldömölki önkormányzati tűzoltó-parancsnokságot, majd a nyolcvankét önkéntes tűzoltó egyesületet mutatjuk be. A megyében az önkéntesség kimagasló, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az országban lévő több mint hatszáz önkéntes tűzoltó egyesület egyötöde Vas megyében működik, nagyban támogatva a hivatásos tűzoltók munkáját. Ezen önkéntes tűzoltó egyesületek közül kettő, így a hosszúperesztegi és az őriszentpéteri önállóan is beavatkozásra képes. Viharkárok, tömeges események és olyan beavatkozások alkalmával, illetve amikor a helyi önkéntes egységek elsőként érkezve a helyszínre azonnal megkezdhetik a segítségnyújtást, komoly erőt jelentenek az önkéntes tűzoltók. 2019-ben az egyesületek összesen kétszáz alkalommal támogatták a hivatásos, illetve az önkormányzati tűzoltóságok beavatkozásait. Kilencvenkétszer tűzhöz, száznyolc esetben pedig műszaki mentéshez vonultak. Abban, hogy az önkéntesek mind a tűzoltótechnikát, mind védőfelszerelésüket és szakfelszerelésüket illetően kimagaslóak, nagy szerepe van a pályázatokon való sikerességüknek is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatain az egyesületek évről évre jelentős összegű támogatást kapnak. Az elmúlt évben megyénkben 75 tűzoltó egyesület pályázott. A vasi önkéntesek munkájának országos szakmai elismertségét jelzi, hogy az elnyert pályázati támogatás 69 millió 926 ezer forint volt, ami idén az országos pályázati összeg 13,15 százalékát tette ki, ami 77 önkéntes tűzoltó egyesület között oszlott el. 

A lakosság egy-egy beavatkozás kapcsán már eddig is számos alkalommal találkozhatott ezeknek a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak a munkájával, ám az, hogy hol várják a riasztást, milyen technikai eszközökkel rendelkeznek, és hogy milyen történelmi múltra tekintenek vissza, a jövő hétfőn induló rovatból mind-mind kiderül.  

Forrás: vas.katasztofavedelem.hu

Eseménynaptár

Hírek, aktuális

2024-04-24 16:00

Made In Hungária Musical Körmenden

Magyarock DalszínházTovább

2024-04-24 11:09

Holnap kinyit a Körmendi Mozi

A moziban csütörtöktől vasárnapig lesznek vetítésekTovább

2024-04-23 09:21

Változást akarnak a városért

Jelöltek, programismertetőTovább

2024-04-23 09:09

Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál

2024. április 23-24.Tovább

További hírek

Kövessen minket Facebookon is Felhívások Értesítések

Partnereink